Bladeren éénmaal ingesneden of geveerd

Schubvaren, Groensteel, Steenbreek, Eikvaren, IJzervaren, Lansvaren

Schubvaren 

blaadjes staan zigzag op de nerf. De bladsteel is veel korter dan het blad en is bedekt met zilverig glanzende, later bruinachtige schubben. De wintergroene bladen worden tot 20 cm lang. Ze groeien in dichte bundels en zijn zacht leerachtig, lijnvormig tot langwerpig, diep bochtig ingesneden tot geveerd, met afgeronde, driehoekige bladslippen en een korte steel. De onderkant is bedekt met (net als de bladsteel) zilverig glanzende, later bruinachtige schubben.

Eikvaren

geen bundels maar groeit als stengels uit de grond. Bolle sporenhoopjes, als ponsplaatjes of damsteentjes. De deelblaadjes hebben een min of meer afgeronde top en een brede voet, die met de voet van het deelblaadje ernaast door een heel klein strookje is verbonden.
Het verschil tussen Gewone Eikvaren en Brede eikvaren is in het veld bijna niet vast te stellen

Groensteel  

lijkt op steenbreek maar met groene steel en overwegend verspreid blad. Sporehoopjes  De bladsteel is onderaan bruinzwart, de middennerf is groen. De stengels zijn niet gevleugeld. Meestal zijn de bladen niet wintergroen. Ze zijn langgerekt, geveerd, gekarteld tot gelobd, geelgroen en vallen niet van de bladspil af. De deelblaadjes zijn wat groter dan die van Steenbreekvaren.

 

Ijzervaren

heeft meer dan 20 bladeren in volwassen vorm > smalle ijzervaren. Heeft Gewone ijzervaren behaard blad aan onderzijde?
Een uitgebreide beschrijving staat op Wikipedia

IJzervaren
IJzervaren

Steenbreekvaren  

donkere, roodbruine middennerf, gestreepte sporenhoopjes. In Nederland en België komen twee ondersoorten voor: Gewone steenbreekvaren (Asplenium trichomanes subsp. quadrivalens) en IJle steenbreekvaren(Asplenium trichomanes subsp. trichomanes). De korte bladsteel is kaal, draadachtig, glanzend bruinzwart of roodbruin en aan beide kanten zeer smal, groenvliezig tot bruinvliezig gevleugeld.
De deelblaadjes zijn klein, eirond, vaak wat hoekig, hebben een vrijwel gave rand (naar de top vaak fijn gekarteld) en zijn lichtgroen.
IJle steenbreekvaren heeft ijl geveerde, ronde (tot 7,5 mm lange) deelblaadjes en een iets slappe, meestal roodbruine bladsteel.
Gewone steenbreekvaren heeft dichter op elkaar staande, meer langwerpige (tot 12 mm lange) deelblaadjes en een meer stevige, meestal bruinzwarte bladsteel.

Lansvaren

één keer ingesneden, puntig blad, blad “steekt zijn duim op” tegen de steel. Niet in Brabant.
Een uitgebreide beschrijving staat op wilde-planten.nl/